25.10.14

30 päeva pilte: üheteistkümnes päev

salut!

olen nüüd rumeeniamaalt tagasi ja saan pildiväljakutsega jätkata. tänane teema on vaba, võin pilte ükskõik millest pilte näidata, näitan siis reisist.

ma ei viitsi tunda kohustust meie tripist pikemalt kirjutada, aga paar sõna siiski. rumeenia meenutas mulle nii mitmeski mõttes itaaliat - bukaresti kesklinn oli suursugune, iga teise maja peale võis ahhetada ja ohhetada, tänavad olid avarad, rumeenia keel kõlas kohati isegi nagu itaalia keel. sestap on mul keeruline mõelda, et selline riik oli idablokis, et inimesed seisid ka seal piima-ja vetsupaberijärjekorras ja neile ehitati linnaosade kaupa paneelmaju. suursugusune joon justkui välistaks nõukogudeliku mentaliteedi... aga siis tuli ceausescu ja ehitas endale poole tartu suuruse "rahva"palee. on seegi suur ja suursugune hoone, maailmas pindalalt teine omasugune (esimesel kohal on pentagon), aga mis hinnaga see ehitati? umbes kolme miljardi euro eest, aga rahvas nälgis. elekter lülitati välja kell kaheksa õhtul. sooja vett oli kord nädalas. kõige selle valguses on bukaresti peamine turismiatraktsioon kahe otsaga asi - see küll meelitab palju rahvast kohale ja suudab vähemalt osale selgeks teha, mis need kommunismi kolm suurt võitu reaalselt olid. samas ehitati palee sõna otseses mõttes kodanike arvelt ja seal ei ole hea olla. liiga palju marmorit, vaipkatet, ruume (üle tuhande!), ruutmeetreid (üle 340 000!), grandioossust, eneseimetlust.


 



ceausescu tahtis endale raamatukogu ka ehitada, aga palee võttis liiga palju raha ja nii see sammastega biblioteek seisma jäi ning seisab siiamaani tühjalt.

kuid bukarestis (ja üldse rumeenias) on ka teisi kohti, mida uudistada.



 vaade hotelliaknast arstide ühikale. ülemises reas kõige vasakul asuvas toas toimetavat poissi piilusime suisa tükk aega. läks teine päris vara magama. teiste elude vahtimine on parem kui telekas!

tähelepanelik vaatleja ehk mõistab, et see pilt on tehtud väljaspool pealinna. alguses lubas joosep, et tegemist on dracula kodumajaga, aga reaalsuses oli see hoopiski peleši loss. dracula elab üleval transilvaanias ja tal on ilmselt juba talvepuhkus. kuid linnast välja saada oli päris hea.

aitab ka piltidest ja jutust? minu meelest küll. fotod tegin oma suurepärase telefonikaameraga, nii et kvaliteedi võite juba eos põrgu saata. aga reis oli meil tore ja mitmekesine. mõned nopped-mõtted kirjutan ehk hiljem siia veel ümber...

No comments:

Post a Comment

no mida on?